Priekuļi
Cēsis
Piektdiena
    13. decembris 2019.
Vārda diena šodien: Lūcija un Veldze
Rīt: Auseklis un Gaisma
Elektroniskais žurnāls

Kontakti

Jaunumi

 » Meklēt!

 » Interesanti

Pasākumi

Uzņemšana

Mācības

Metodiskās izstrādnes

Pieaugušo izglītība

Audzēkņiem

Stundu saraksts

Karjera

Darbinieki

Sports

Pašdarbība

Bibliotēka

Sporta bāze

Dienesta viesnīca

Nolikumi

Pārskati

Projekti

Iepirkumi

Sludinājumi

Absolventi

Vēsture

Lapas karte

JAUNUMS - no arhīva [ Izdrukai ]
« Atpakaļ
  Meistarībā sacentās topošie pavāri Prese
10.aprīlis 2015.

DRUVA /  Liene Lote Grizāne

Priekuļu tehnikumā šonedēļ norisinājās Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu meistarības konkurss "Ēdināšanas pakalpojumi", kurā piedalījās 12 topošie pavāri no Vidzemes un Latgales.

Priekuļu tehnikuma audzēkne Kristīne Baiba Žegare konkursā ieguva 3. vietu. Jauniete "Druvai" atzina, ka šādā konkursā piedalās pirmo reizi un satraukums esot bijis visas dienas garumā.



"Mums šodien bija jāgatavo divi ēdieni karstais pamatēdiens un karstā uzkoda. Ir jāiekļaujas laikā, jāpagatavo garšīgs ēdiens, kas gaumīgi jānoformē. Porcijas pasniedzām žūrijai, kura izvērtēja mūsu veikumu," stāstīja topošā pavāre. Meitene atzina, ka konkursam gatavojusies. Lai tajā piedalītos iespējami veiksmīgāk, noderējusi prakse pie pavāra Māra Jansona restorānā "Bibliotēka Nr 1" Rīgā, kur daudz mācījusies.

Priekuļu tehnikuma ēdināšanas skolotāja Irēna Mālniece "Druvai" norāda, ka šāds konkurss ceļ topošo pavāru profesionalitāti un pieredzi, kā arī popularizē profesiju.

"Domāju, audzēkņi arī novērtē šo iespēju piedalīties konkursā, jo ir skaidrs, ka te piedalās labākie un nopietnākie jaunieši. Katram no viņiem jau lielākoties ir nākotnes vīzija, kur viņi strādās. Jaunieši noteikti cer saistīt savu nākotni ar pavāra darbu," saka skolotāja I. Mālniece.

Viņas teiktajam piekrīt konkursa dalībniece Kristīne Baiba Žegare un atklāj, ka, iespējams, turpinās darbu labākajā Rīgas restorānā "Bibliotēka Nr 1" pie šefpavāra Māra Jansona.

"Man ļoti patīk tas, ko iemācos konkursā, zinu, ka tieši ar ēdināšanas jomu būs saistīta mana nākotne. Nenoliedzami, pavāra darbs ir smags un pat grūts, taču pavāre ir arī mamma, vēlos iet viņas pēdās," saka Kristīne.

Skolotāja Irēna Mālniece norāda, ka ik gadu Priekuļu tehnikumu un iepriekš Jāņmuižas Profesionālo vidusskolu beidza daudzi labi pavāri. Viņa gan atzīst, ka prasmīgākie jaunieši lielākoties aiziet strādāt uz Rīgu un meklē labākos restorānus.

"No vienas puses ar to mēs varam tikai lepoties, jo tas pierāda, ka sagatavojam pavārus labā līmenī, lai viņi darba gaitas uzsāktu Rīgas restorānos. No otras puses, protams, ikdienā dzirdam, ka Cēsīm un apkārtnē trūkst pavāru un labu ēdināšanas vietu. Te nu gan jāteic, ka jauniešus pie tā vainot nevaram, jo katrs jau vēlas strādāt vislabākajā restorānā un saņemt labāko atalgojumu. Cita lieta, ka mēs varētu vēlēties, lai Priekuļu tehnikuma absolventi, piemēram, atklāj savu restorānu Cēsīs," smaidot saka ēdināšanas specialitātes skolotāja.

Priekuļu tehnikumā žūrijas pārstāvja lomā iejutās arī radošais un atraktīvais restorāna "Kaļķu Vārti" šefpavārs Raimonds Zommers, kurš degustēja un vērtēja topošo pavāru veikumu.

"Vispirms jau jāteic, ka labi izprotu to, kā jūtas jaunieši, kuri piedalās konkursā. Arī es pats esmu piedalījies ļoti daudzos pavāru konkursos gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Tā ir lieliska pieredze, kas dzīvē visnotaļ noder," pārliecināts R. Zommers.

Vērtējot jauniešu sniegumu konkursā, šefpavārs neslēpa, ka līmenis ir dažāds, kas liecina arī par to, kādās ēdināšanas iestādēs jaunieši gājuši praksē.

"Aplūkojot pasniegtās porcijas, citiem jauniešiem jau vērojams savs rokraksts. Nav jau noslēpums, ka mūsdienās ēdienam un glītai pasniegšanai, dekorēšanai tiek pievērsta liela uzmanība. Man ir prieks, ka šajā konkursā redzu vairākus labus topošos pavārus. Prieks, ka jaunieši savai izglītībai un nākotnes profesijai pieiet nopietni un prakses vietas meklē ārpus perifērijas. Taču esmu dzirdējis, ka pavisam drīz arī Cēsīs ar šefpavāra Mārtiņa Sirmā atbalstu tiks atvērts gaumīgs restorāns. Ceru, ka arī kādam no Vidzemē topošajiem pavāriem tur atradīsies darbs," norādīja R. Zommers.

Pavāru konkursā šoreiz 1. vietu ieguva Mārcis Klatenbergs no SIA "Restorānu servisa skola", bet 2.vietu Aija Ruža no Vecbebru Profesionālās un vispārizglītojošās internātvidusskolas.


« Atpakaļ
Google APPS PT
PT Wiki
LIBRO
TIMETABLE
Facebook  

Ārējās saites

Izgītības un zinātnes ministrija
Priekuļu novada dome
Cēsis
Sporta klubs AMI
Vidzemes tehnoloģiju un dizaina tehnikums
Egļu gatve 9, Priekuļi, Priekuļu pag., Priekuļu nov. LV-4126. telefons/fakss 64130602. e-pasts: info@vtdt.edu.lv
Lapu veidoja un uztur
Andrejs Rampāns
2011 (2005)
Admin