4.jūnijā projekta “Latvijas Skolas soma“ ietvaros, ēdināšanas pakalpojumu speciālistu E16, E17, E18 kursu audzēkņi skolotājas Daces Stīpnieces vadībā piedalījās tehnikumā organizētajā kulinārijas meistarklasē. Tēma – latviešu senču ēdienu gatavošana mūsdienīgā izpildījumā.
Meistarklasi vadīja skolas absolvents, Latvijā pazīstamais šefpavārs Ingmārs Ladigs.
Viņš atbalsta Latvijas kulinārā mantojuma saglabāšanu, augstu vērtē mūsdienu latviešu virtuves saukli "vietējais, dabiskais un sezonālais produkts", izceļ bioloģiskos produktus no vietējām mazām saimniecībām.
Šefpavārs pastāstīja par tradicionāliem latviešu ēdieniem, īpašajām ēdienu pagatavošanas, pasniegšanas un ēdienu baudīšanas tradīcijām. Audzēkņi guva zināšanas par ēdienu pagatavošanas tehnoloģiju un redzēja, kā attīstoties latviešu valodai, laikmetam līdz mainījušies ēdienu nosaukumi.
Praktiskajā daļā, strādājot pēc šefpavāra dotajām receptēm, pagatavojot auksto uzkodu, pamatēdienu un desertu, bija ietverti daudzi šī brīža sezonālie produkti.
Iedvesmojoties no Ingmāra Ladiga stāstījuma un praktiskiem darbiem, audzēkņi noteikti veicinās mūsu senču recepšu saglabāšanu, jo latviešu ēdienu kultūra ir daļa no mūsu tautas unikālajām tradīcijām.
|